Plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje napitaka, držači za balone, spremnici za hranu i čaše od stiropora samo su neki od proizvoda koje će Hrvatska zabraniti već 2020.

Tportal

Ministarstvo zaštite okoliša novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koji planira donijeti u drugom kvartalu 2020., onemogućit će stavljanje na tržište dijela jednokratnih plastičnih proizvodadoznaje 24sata.

To uključuje, ali nije limitirano na štapiće za uši, pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za miješanje napitaka, držače za balone, spremnike za hranu, napitke i čaše od stiropora te proizvode od oksorazgradive plastike koja se kasnije raspada u okom nevidljivu mikroplastiku.  Rok koji je EU dao za zabranu ovih proizvoda je 3. srpnja 2021.

Već je 1. siječnja ove godine počela primjena mjera smanjenja potrošnje laganih i vrlo laganih vrećica te su proizvođači i prodavatelji obvezni dostaviti podatke Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o količini stavljenih vrećica na tržište.

IZVOR | Hrvatska iduće godine zabranjuje plastični pribor za jelo, štapiće za uši, spremnike za hranu…

Leave Comment

Ova internet stranica financirana je sredstvima Europske Unije, putem Kohezijskog fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Zaštita okoliša i održivost resursa, u sklopu projekta “Zeleni Brač - edukacijom do održivog gospodarenja otpadom na Braču” čija je ukupna vrijednost 299.490,00 kn. Sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Grada Supetra.

Grad Supetar

Vlačica 5, 21400 Supetar

+385 (0)21 756-710

www.gradsupetar.hr